NAPJAINK ÚJDONSÁGA: PROBIOTIKUMOK A KOZMETIKÁBAN

Szerző:

Tudtad, hogy a Hyamatrix már évek óta használja a probiotikumokat?

2018-ban több cég is elkezdte a probiotikus eredetű hatóanyagokat tartalmazó kozmetikumok forgalmazását.

Nem kis büszkeséggel írhatom le, hogy a HYAMATRIX immáron 4. éve bevezetett egy ilyen típusú hatóanyagot, ami azóta már sokak számára, sokszor bizonyította, mennyire hatékony is lehet egy ilyen típusú összetevő- de erről részletesen majd később.

A probiotikumok szerepe az egészség védelmében, helyreállításában már régóta ismeretes, rengeteg ilyen készítményről, élelmiszerről hallunk, sokat fogyasztunk is – egy egyszerű joghurt is ilyen.

Mik is azok a PROBIOTIKUMOK?

Mikrobialis táplálék-kiegészítők, melyek a bélflóra egyensúlyának helyreállítását célozzák. Baktériumok, gombák, melyek szájon keresztül bejutva, élve(!) elérik a vastagbelet, majd ott megtapadva a gazdaszervezet számára hasznos funkciót töltenek be (ott eleve nagy számban élnek ilyen mikroorganizmusok, velünk, a gazdaszervezettel szimbiózisban, segítve a tápanyagok felszívódását, vitaminok szintézisét, stb.)

Ilyen, az emésztéshez nagyon fontos baktériumok a különböző tejsavbaktériumok (Lactobacillus ill. Bifidobaktérium törzsek). Ezek teszik savanyú ízűvé a joghutot, kefírt, de nagy mennyiségben megtalálhatóak a savanyú káposztában is, például.

A probiotikumokhoz kapcsolódó fogalom a PREBIOTIKUM- ehhez olyan anyagok tartoznak, melyek fokozzák a probiotikumok (tulajdonképpen a baktériumok, gombák) szaporodását, megtapadását, miközben gátolják a káros, megbetegedést okozó baktériumok megtelepedését. Ezek oligoszacharidok, vagyis szénhidrátok, mint pl. inulin.

Az inulin egy vízben oldható rostanyag, nagy mennyiségben található a babban, a hagymában, csicsókában, többek között.Egy egészséges ember számára elegendő, ha a fent leírt élelmiszerekből rendszeresen fogyaszt, illetve változatosan étkezik. Pre- ill. probiotikum készítmények szedése betegségeket, antibiotikum kúrákat követően, egyoldalú táplálkozás esetén javasolt.

…de hogy jön mindez a bőrápoláshoz?

A bőrön, csakúgy, mint az emésztő rendszerünkben, megtalálható egy nagyon szigorú keretek közt kialakult és működő, szaporodó mikrobiom, ill. rezidens mikroflóra: baktériumok, gombák, vírusok, atkák közössége (bár ez utóbbi kettő szerepéről a bőrön még nincs elegendő információnk). 

A baktériumokról viszont már tudjuk, hogy nagyon fontosak a bőr egészsége, védekezése szempontjából: meggátolják idegen kórokozók megtelepedését, antimikrobális peptideket termelnek, szerepet játszanak a megfelelő savas pH (savköpeny) kialakításában, az immunrendszer egyensúlyának fenntartásában, csillapítják az allergiás tüneteket, segítenek egyéb hatások (UV sugárzás, környezeti ártalmak) elleni védekezésben.

Mindenki mikrobiomja egyéni, és különböző hatásokra, mint a fokozott faggyútermelés, a bőr kiszáradása, hámképzési rendellenességek, gyulladás, fokozott UV ártalom, stressz, légszennyezés, antibiotikum kúra, illetve mint az öregedés, megváltozhat. Ennek következménye a fizikai védőréteg és a barrier gyengülése.

 

Az is előfordulhat, hogy a megborult egyensúly miatt valamely gomba vagy baktérium felszaporodik, „ellenünk” fordul, és bőrbetegségek kialakulását okozhatja, mint pl. az akne, dermatitis. A bőrünkön élő baktériumok természetesen más típusok, mint amelyek a tápcsatornában élnek, hiszen más funkciót is töltenek be., az arc bőrén például a leggyakoribbak.: Propioni-, Coryne- és Staphylococcus baktériumok.

A kozmetikumokban természetesen nem élő baktérium kultúrák vannak: itt a Lactobacillusok fermentációs származékait, illetve egyes cégek a leírások szerint ezeket a baktériumokat inaktivált, liofilizált (fagyasztva szárított) formában alkalmazzák.

Azért pontosabb, ha bőrápoló termékek esetén nem probiotikumról beszélünk, ha nem probiotikus eredetű hatóanyagokról.

A kutatások, eddigi tapasztalatok alapján ezek képesek támogatni a bőr védelmi funkcióit, fokozzák a védekező képességét a környezeti hatások ellen, csillapítják a gyulladásos tüneteket, megakadályozzák a korai öregedést, valamint támogatják a további (hidratáló, regeneráló) összetevők hatását.

Ilyen összetevő a BIOFENSE is..

…amely a HYAMATRIX AF Gyulladáscsökkentő krém gélt olyan sikeressé és hatékonnyá teszi érzékeny, intoleráns, gyulladásra hajlamos, vagy aknés bőrök esetében. A lactobacillus fermentációjával kerül előállításra, tulajdonképpen a baktériumok sejtfalát alkotó elemek oldata.

Ezek antigén tulajdonságú anyagok, a sejtek receptorai által felismerve, azokat stimulálva az immunrendszer tevékenységét befolyásolják, serkentik a specifikus immunválaszt.
A Biofense hatására fokozódik hámsejtek citokin (Interleukin10) és a β- DEFENZIN szintézise- előbbi egy gyulladáscsökkentő, utóbbi egy antimikrobális peptid.

Ennek eredményeként csillapodnak a gyulladásos tünetek, a bőrpír, jobb lesz a bőr ellenálló képessége, látványosan javul az aknés bőr állapota.

A HYAMATRIX AF javasolt:

  • akne kezelésére
  • gyulladásra hajlamos intoleráns bőr ápolására
  • Demodex fertőzés esetén
  • és olyan kozmetikai, kozmetológiai eljárásokat követően, ami igénybe veszi a bőr immunrendszerét, védekező képességét:
    hámlasztás, abráziós eljárások, dermapen, stb.